June 8, 2023
Tazkirah

4 Perkara menyebabkan manusia binasa

1) Mengungkit-ungkit kebaikannya (pahala) yg lalu
     
           – menyebabkan dia rasa dah bayak pahala, tak perlu buat lagi amal yg lain… sedangkan tanpa dia sedar, dia telah mengungkit-ungkit kebaikannya dan riak yang menyebabkan perbuatan baiknya terbatal (tidak mendapat sebarang pahala).
          

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لَا تُبْطِلُوا صَدَقَاتِكُمْ بِالْمَنِّ وَالْأَذَى كَالَّذِي يُنْفِقُ مَالَهُ رِئَاءَ النَّاسِ وَلَا يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآَخِرِ فَمَثَلُهُ كَمَثَلِ صَفْوَانٍ عَلَيْهِ تُرَابٌ فَأَصَابَهُ وَابِلٌ فَتَرَكَهُ صَلْدًا لَا يَقْدِرُونَ عَلَى شَيْءٍ مِمَّا كَسَبُوا وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah rosakkan (pahala amal) sedekah kamu dengan perkataan membangkit-bangkit dan (kelakuan yang) menyakiti, seperti (rosakkan pahala amal sedekah) orang yang membelanjakan hartanya kerana hendak menujuk-nunjuk kepada manusia (ria’), dan ia pula tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat. Maka bandingan orang itu ialah seperti batu licin yang ada tanah diatasnya, kemudian batu itu ditimpa hujan lebat, lalu ditinggalkannya bersih licin (tidak bertanah lagi ). (Demikianlah juga halnya orang-orang yang kafir dan ria’ itu) mereka tidak akan mendapat sesuatu (pahala) pun dari apa yang mereka usahakan. Dan (ingatlah), Allah tidak akan memberikan pertujuk kepada kaum yang kafir. Al-Baqarah : 264.

Ini banyak terjadi kepada kita sendiri… apabila kita dah buat jasa atau menolong seseorang tu, kita akan ungkitkan pertolongan kita kpd org tersebut, supaya dia dapat membantu kita atau dgn kata lain membalas segala kebaikan kita yg lalu utk kesekian kalinya….

2) Lupakan dosa-dosa yang lalu

           – menyebabkan dia rasa selesa… walhal dosa masih mengunung dan belum taubat nasuha lagi, dan kemungkinan akan mengulangi perkara (dosa) yg sama….

 Di samping itu juga, ada org yang memandang rendah terhadap dosa itu sendiri… ada yang dengan megahnya berkata… takpe masuk neraka dulu, bukannya lama,,, nanti habis kena siksa… masuk syurga balik sebab kita orang Islam… kan..kan.. kan… Dia ingat, syurga neraka itu perkara main-main.. Dia ingat dia seolah-olah dah buat MOU dengan Allah, bahawa dia akan masuk neraka utk tempoh sekejap je… kemudian Allah SWT akan masukkannya ke Syurga utk selama-lamanya…

Ingatlah … Allah telah menempelak golongan tersebut melalui firmannya ;

وَقَالُوا لَنْ تَمَسَّنَا النَّارُ إِلَّا أَيَّامًا مَعْدُودَةً قُلْ أَتَّخَذْتُمْ عِنْدَ اللَّهِ عَهْدًا فَلَنْ يُخْلِفَ اللَّهُ عَهْدَهُ أَمْ تَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ.

Dan mereka berkata: “Kami tidak sekali-kali akan disentuh oleh api Neraka kecuali beberapa hari yang tertentu”. Katakanlah (wahai Muhammad): “Adakah kamu sudah mendapat janji dari Allah supaya (dengan itu) Allah tidak akan menyalahi janjiNya, atau hanya kamu mengatakan atas nama Allah sesuatu yang tidak kamu mengetahuinya?” Al-Baqarah : 80

3) Membandingkan diri dgn orang yg lebih tinggi kedudukannya dlm perkara dunia

     – menyebabkan dia akan terus mengejar dunia dan lalai urusan akhirat biasanya sibuk mengejar harta/pangkat/glamour dan berusaha mendapatkannya tanpa menghiraukan dosa pahala.

4) Membandingkan diri dgn orang yg lebih rendah kedudukannya dlm perkara akhirat

           – menyebabkan dirinya merasa selamat, dah banyak pahala jika dibandingkan org lain yg hanya sikit je amal, hanya solat 2 kali setahun, sedangkan dia ada

Fikir-fikirkan…..

X